Vanessas juridikhörna – Måste jag erbjuda pension som förmån?
När man pratar om pension så måste man hålla isär den allmänna pensionen och tjänstepension.
Vi går igenom det nedan.
![](https://www.tacting.com/wp/wp-content/uploads/2025/01/citat-Vanessa-1024x576.png)
Kort om den allmänna pensionen
Den allmänna pensionen är den statliga pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Den betalas för av alla förvärvsarbetande genom den skatt man betalar och dennes arbetsgivare genom arbetsgivaravgiften. Alla som har arbetat eller bott i Sverige har rätt till en allmän pension.
Tjänstepension
Tjänstepension är ingenting som en arbetsgivare måste erbjuda – utan följer genom avtal. Arbetsgivaren kan ha tecknat ett kollektiv- eller hängavtal som innebär en skyldighet att erbjuda den pensionsplan som följer av kollektiv/hängavtalet, eller så har arbetsgivare och arbetstagare genom en enskild överenskommelse träffat avtal om att den anställde ska ha tjänstepension som förmån.
Nivån på tjänstepension är alltså en förhandlingsfråga precis som storleken på ex.vis. lön – även om man tecknat kollektiv/hängavtal. De allra flesta kollektivavtalade pensionsplanerna är så kallade minimiavtal – vilket innebär att så länge arbetsgivaren erbjuder bottenplattan i pensionsplanen, och betalar in till korrekt mottagare – så kan man ’strössla’ de anställdas förmåner med exempelvis extra sparande till ett individualbolag.
Värt att komma ihåg när man talar om tjänstepension är att begreppet ofta inkluderar mer än själva sparandet (ålderspensionen). Riskförsäkringar såsom premiebefrielseförsäkring (en försäkring som betalar in ålderspensionspremien om den anställde blir långvarigt sjuk), sjukförsäkring (försäkring som kompletterar ersättning från det allmänna när man är långvarigt sjuk) och efterlevandeskydd (försäkringsskydd som utgår vid den anställdes död till efterlevande) bör inte glömmas bort i sammanhanget.
Vanligt att göra fel
Tjänstepension är ett område som upplevs som komplext och komplicerat eftersom det kräver en förståelse för flera rättsområden (arbets- och kollektivavtalsrätt, avtalsrätt och skatterätt m.m.). Många tänker att man kan göra det lätt för sig och skriva in i sina anställningsavtal att man erbjuder pension ’likvärdig kollektivavtalad plan’ exempelvis ITP, utan att ha tecknat kollektiv/hängavtal. Att genom avtal utlova kollektivavtalad pension utan kollektivavtal är att bädda för stora ekonomiska risker. Den stora anledningen till detta är okunskap och i många fall felaktig rådgivning från förmedlare eller rådgivare.
Tacting kommer att erbjuda sina kunder möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom pensionsjuridik genom ett utbildningstillfälle under våren och under hösten.
Håll utkik efter ytterligare info om detta och anmäl er!
Ni är välkommen att kontakta Vanessa von Zweigbergk om ni vill ha mer information eller har frågor inom detta område.